© IKC De Regenboog, Hoogheemraadschap van Delfland

inspiratie voor maatregelen voor een duurzamer schoolplein

Toon
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Amfitheater/ buitenlokaal en tijdelijke waterberging

© Hoogheemraadschap van Delfland
© WSKO De Hofvilla
0
1
 ‹
 ›

Een amfitheater is te gebruiken als buitenlokaal, plek voor voorstellingen en voor klassenfoto’s. Daarnaast biedt het door de hoogteverschillen speelaanleidingen zoals klauteren, klimmen en kruipen.  De afmetingen van een amfitheater zijn afhankelijk van het gebruik; voor een buitenlokaal en voorstellingen zijn voldoende zitplaatsen rondom de speelvloer belangrijk.

Als de vloer van het amfitheater van een doorlatend materiaal gemaakt wordt zoals bijvoorbeeld houtsnippers, zand of een andere halfverharding, kan het regenwater makkelijk infiltreren. Door de vloer verdiept aan te leggen ontstaat er ruimte voor waterberging bij extreme regenbuien. Zorg voor een overstort om te voorkomen dat het schoolplein onder water komt te staan bij hele hevige buien.

Hoe werkt het
Een amfitheater kan opgebouwd worden uit verschillende materialen. Een aardenwal met zitplekken van gras, gemetselde bankjes met groenbakken of stapelmuurtjes aangevuld met een speelheuveltje aan de achterzijde. Onder de aardenwal kan ook een betonnen tunnel gemaakt worden, een extra speelelement dat tijdens voorstellingen ook goed ingezet kan worden.

Een goed geplaatste boom, een begroeide pergola of schaduwdoek zorgt voor schaduw op warme zomerse dagen.

kosten
gemiddelde kosten
moeilijkheid
gemiddeld
onderhoud
weinig onderhoud
×