Bomen op een schoolplein zorgen voor bescherming tegen weersinvloeden: door sterke (koude) wind te breken en in de zomer doen te zorgen voor aangename verkoeling door schaduw op de speelplekken.
Bomen bieden voedsel en schuilplaatsen aan allerlei dieren in de omgeving. De afgevallen bladeren vormen de basis van een gezonde bladcompost en vormen schuilplaatsen voor egels en andere nuttige tuindieren. Daarnaast zorgen bomen door verdamping voor afkoeling op het plein; ze absorberen stof en ze zuiveren de lucht. Bomen helpen daarnaast tegen wateroverlast; met hun wortels nemen ze grote hoeveelheden water op.
Bij het aanleggen van een nieuw groenblauw schoolplein zijn de aanwezige bomen een goed uitgangspunt; neem deze mee in het nieuwe ontwerp. Kies bij nieuwe bomen zoveel mogelijk voor soorten die inheems zijn en goed passen bij de grondsoort. Ook een vruchtdragende boom zoals een appelboom is een goede keus, zo is er een beleving van de seizoenen en kunnen kinderen appels plukken en leren over gezond voedsel. Bladverliezende bomen laten de winterzon wel door en geven dus alleen schaduw in de zomer.
Zet een nieuw te planten boom op een zodanige plek dat je optimaal resultaat hebt als zonwering en zorg voor voldoende groeiruimte zodat hij zich kan ontwikkelen. Kies voor een boomsoort die oud kan worden op de gekozen plek en die ook tegen eventueel klimmen en klauteren van kinderen bestand is.
Meerstammige bomen worden minder hoog maar wel breder.
Bomen houden niet van verharding op hun wortels, dus zet ze in een plantvak met voldoende afstand tot de gevel en de verharde gedeelten van het plein.
Ook bomen hebben beheer nodig, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van dood hout. Laat dit beheer over aan een hovenier of de afdeling groenbeheer van de gemeente.