© IKC De Regenboog, Hoogheemraadschap van Delfland

inspiratie voor maatregelen voor een duurzamer schoolplein

Toon
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Moestuin en eetbare beplanting

© KC Montesori Maastricht, Branchevereniging VHG, De Levende Tuin
© Arjen Grent
© Hoogheemraadschap van Delfland
0
1
2
 ‹
 ›

Een moestuin is leuk, leerzaam en alles dat eruit kom is ook nog eens lekker! Het is fascinerend voor kinderen om het proces van zaadje tot plant op de voet te volgen.

Oogsten en bijvoorbeeld eigen gezaaide snoeptomaatjes eten is nog veel leuker. Met een moestuin op het schoolplein leren kinderen spelenderwijs over gezond eten en over de zorg en aandacht die hiervoor nodig zijn. Verder geeft een moestuin aanknopingspunten voor het ontwikkelen van lesmateriaal.

Een moestuin heeft voldoende zonlicht nodig en wat beschutting tegen de wind. Maak voldoende paadjes rondom de plantvakken zodat kinderen gemakkelijker bij de planten kunnen komen om ze te zien groeien, ze verzorgen en te oogsten. Een verhoogde rand rondom de plantvakken voorkomt dat kinderen door de planten rennen.

Bij verhoogde vakken worden deze, zonder bodem, direct op de aarde gezet zodat het regenwater in de bodem weg kan zakken. Leg er een antiworteldoek onder tegen het onkruid. Maak de vakken niet te groot. Met een vierkante meter vak blijft het overzichtelijk en het vraagt niet te veel onderhoud.

Tuinkers, tuinbonen, slasoorten, peentjes, uien, snijbiet, radijs, kruiden en aardbeien zijn voorbeelden van makkelijke groenten voor in de moestuin.

kosten
weinig kosten
moeilijkheid
vrij makkelijk
onderhoud
zeer veel onderhoud
×