© IKC De Regenboog, Hoogheemraadschap van Delfland

inspiratie voor maatregelen voor een duurzamer schoolplein

Toon
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Begroeide pergola voor schaduw

© IKC De Regenboog, Hoogheemraadschap van Delfland
© IKC De Kindertuin
© IKC De Kindertuin
0
1
2
 ‹
 ›

Een begroeide pergola op een schoolplein zorgt voor schaduw en kan daarnaast gebruikt worden om het plein optisch te verdelen in verschillende zones. Onder een pergola kan een speelvoorziening of een buitenlokaal gemaakt worden. Als de pergola is begroeid met een druif of bessen kan er fruit geoogst worden door de kinderen. Daarnaast trekt een begroeide pergola vogels, insecten en zoogdieren aan; dit is goed voor de biodiversiteit en geeft de kinderen meer begrip van de natuur.

Hoe werkt het
Om hitteoverlast op het schoolplein te voorkomen, is het mogelijk om beplanting te gebruiken. Beplanting, zoals begroeide pergola’s of bomen, zorgen voor schaduw, maar ook voor extra koeling door verdamping. Dit kan een paar graden schelen. Als je wel genoeg licht wil in de winter, maar schaduw in de zomer, kies dan voor bladverliezende beplanting.

Een pergola kan gemaakt worden van verschillende materialen; het meest gebruikt op een schoolplein zijn grillige stammetjes maar daarnaast kun je strakke palen van hout gebruiken of betonijzer.  Als je hout gebruikt, zorg er dan voor dat dit gecertificeerd duurzaam hout is.

kosten
gemiddelde kosten
moeilijkheid
gemiddeld
onderhoud
weinig onderhoud
×