Regenton
Een regenton op een schoolplein is gemakkelijk te installeren. Het is de meest eenvoudige manier om regenwater te benutten en het is voor de kinderen heel inzichtelijk te maken hoe dit werkt. Het regenwater kunnen de kinderen gebruiken om de planten in de moestuin of op het plein water te geven. Regenwater is zacht en dat is goed voor de planten en bovendien bespaar je zo op het gebruik van drinkwater.
Regentonnen zijn in allerlei vormen en maten te koop met een capaciteit tot ca. 200 liter, daarnaast bestaan er ook regenwaterzuilen en regenwaterschuttingen. Zet de regenton op een verhoging om zo makkelijk een emmer of gieter onder het kraantje te kunnen zetten.
Bij hevige regen zal de ton snel overlopen; daarom moet de regenton voorzien worden van een overstort (vulautomaat). Het is aan te raden om een bladvang te plaatsen. Het water van de overstort van de regenton kan via gootjes naar een lager gelegen groenvak of houtsnippervak lopen waar het vervolgens kan infiltreren.
Bevriezing is een risico. Houten tonnen kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigd raken. Het plaatsen van kurken die boven in de ton op het wateroppervlak blijven drijven kan schade door bevriezen voorkomen. Naast de klassieke houten ton zijn er diverse kunststofmodellen in de handel die minder gevoelig zijn voor vorst.
Tips
- Plaats de regenton in de schaduw om het water zo helder en fris mogelijk te houden. Doe een deksel op de ton zodat muggen geen kans krijgen.