© IKC De Regenboog, Hoogheemraadschap van Delfland

inspiratie voor maatregelen voor een duurzamer schoolplein

Toon
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Speelaanleidingen zoals klimboom, stapstenen, touwbrug, e.d.

© IKC De Regenboog, Hoogheemraadschap van Delfland
© WSKO De Hofvilla
© WSKO De Hofvilla
© Hoogheemraadschap van Delfland
© RRKBS Mariaschool
© IKC De Kindertuin
© IKC De Kindertuin
© Tom Spanjaard
0
1
2
3
4
5
6
7
 ‹
 ›

Bewegen is goed voor de ontwikkeling van een kind. Juist de afwisseling tussen de schoolse activiteiten en fysiek actief bezig zijn vormen een mooie aanvulling op elkaar.

Een schoolplein dat kinderen uitdaagt om op verschillende manieren te bewegen zoals klauteren, kruipen, balanceren en springen, leert een kind zijn eigen grenzen te vinden. Het verleggen van die grenzen en het om leren gaan met risico’s zijn onmisbare elementen van het opgroeien. De ontwikkeling van de motoriek wordt sterk gestimuleerd doordat er veel verschillende fysieke vaardigheden aangesproken worden.

Door verschillend, natuurlijk, materiaal te gebruiken van verschillende afmetingen en hoogtes kunnen de kinderen van alle leeftijden binnen hun eigen mogelijkheden leren (samen) spelen. Door de veelzijdigheid van de speelmogelijkheden is er voor elk kind iets te doen; dit reduceert pestgedrag.

Denk bij speelaanleidingen aan: hoogteverschillen, plekken om te verstoppen en plekken om met fantasie je eigen wereld te creëren.
Enkele mogelijkheden zijn: lage stapstenen, een liggende klimboom, en een wilgentunnel voor de allerkleinsten of grote keien, buizen, klimmuurtjes en een touwbrug voor de grotere kinderen.

Let op dat het materiaal regelmatig nagekeken wordt; zorg dat er in planken en bouwsels geen uitstekende spijkers zitten en dat een touwbrug stevig is.

 

kosten
gemiddelde kosten
moeilijkheid
vrij makkelijk
onderhoud
weinig onderhoud

Tips

  • Zorg voor een zachte ondergrond zoals zand of houtsnippers en vul dit indien nodig jaarlijks aan!
×