© IKC De Regenboog, Hoogheemraadschap van Delfland

inspiratie voor maatregelen voor een duurzamer schoolplein

Toon
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Waterdoorlatende (half)verharding

© WSKO De Hofvilla
© IKC De Kindertuin
© IKC De Regenboog, Hoogheemraadschap van Delfland
© Hoogheemraadschap van Delfland
0
1
2
3
 ‹
 ›

Een schoolplein heeft verharding nodig om voldoende ruimte te bieden aan de kinderen om te spelen. Veel van de verharding kan vervangen worden door regenwater doorlatende verharding. De verschillende vormen van regen doorlatende verharding zoals houtsnippers, grind, schelpen en grastegels hebben als bijkomend voordeel dat het lopen op verschillende ondergronden leuk is en het materiaal gebruikt kan worden in verschillende spelsituaties.

Hoe werkt het
Bij regenwater doorlatende verharding kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen, het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op het schoolplein bij heftige regenbuien te voorkomen. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende verharding biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Het schoolplein blijft koeler als er minder tegels toegepast worden. Bij warme dagen absorberen de tegels de warmte en houden deze langer vast waardoor ze ook ‘s avonds nog warmte uitstralen; minder tegels op het schoolplein hebben daarmee een gunstig effect op de hitteoverlast in de omgeving.

Open bestratingspatroon leggen
Een open bestratingspatroon kan ook gemaakt worden met gewone klinkers, die met een brede voeg worden gelegd of in een ander open patroon. De ruimte tussen de klinkers wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras. De tussenruimte kan ook worden opgevuld met zand of grind. Er zijn ook klinkers met noppen, waarbij de noppen ervoor zorgen dat de klinkers met een open voeg gelegd worden.

Grasbetonstenen
Grasbetonstenen zijn een vorm van een open bestrating. De ruimte tussen de stenen kan gebruikt worden voor lage bodembedekkers of gras.

Houtsnippers, schors en cacaodoppen
Deze ‘verharding’ is de meeste duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, maar moet wel bijna jaarlijks aangevuld worden. De houtsnippers en cacaodoppen verhinderen het groeien van onkruid en het uitdrogen van de bodem en warmen minder op dan steenachtige verhardingsmaterialen. Ze worden ook gebruikt als bodemverbeteraar in plantvakken.

Grind, split, schelpen en lavasteen
Grind, split, lavasteen en zelfs schelpen laten het regenwater ongehinderd door. Onderhoud is eenvoudig, af en toe een beetje harken en egaliseren is voldoende. Indien je ook stabilisatiematten gebruikt voor het grind of de split, dan blijft de toplaag mooi egaal. Door een waterdoorlatend anti-worteldoek onder het grind te leggen beperk je de groei van onkruid.

Houten vlonder
Met een houten vlonder kan een bruggetje over een wadi gemaakt worden of een iets verhoogd pad.
Een houten vlonder vraagt op schaduwrijke plekken onderhoud vanwege algengroei.
Met wat zand en een borstel kunnen de algen verwijderd worden.
Gebruik liever geen tropisch hardhout, maar alleen hout met een FSC-keurmerk.
Robinia is bijvoorbeeld een duurzame Europese houtsoort.

kosten
zeer weinig kosten
moeilijkheid
makkelijk
onderhoud
weinig onderhoud
×