Waterpomp
Een waterpomp in combinatie met een waterloop geeft veel speelplezier. Afhankelijk hoe hard je pompt krijg je meer of minder wat dat door de waterloop/gootjes stroomt; het water beweegt en neemt takjes mee in de stroom. Laat het water uiteindelijk in bijvoorbeeld een zandbak uitkomen zodat er dammetjes of ware waterzandkastelen gemaakt kunnen worden; zorg dat het water daar voldoende kan wegzakken.
Een waterpomp nodigt daarnaast uit tot samen spelen; iemand pompt en de anderen kunnen met het water spelen.
Een waterpomp kan ook kwetsbaar zijn, kinderen proppen er weleens steentjes of takjes in en wat te doen bij vorst?
Bij het uitkiezen van een geschikte pomp voor het schoolplein is het belangrijk op de maat te letten. Kunnen kinderen bij de hendel? Hoe zwaar is het om te pompen? En kun je er eventueel ook bij vanuit een rolstoel? Doet de pomp het altijd of moet je er, als hij wat uitgedroogd is, eerst een flinke emmer water ingooien?
Maak je gebruik van grondwater, drinkwater of is opgevangen regenwater te gebruiken? Informeer bij de gemeente, waterschap en het drinkwaterbedrijf of hier richtlijnen voor zijn binnen de gemeente.
Bovenstaande vragen zijn van belang voor het uiteindelijk ontwerp en de plaatsbepaling van de waterpomp.
Algemeen geldt dat hoe eenvoudiger de pomp des te minder er kapot kan gaan. Informeer eens naar bedrijven die pompen voor ontwikkelingslanden maken; dit zijn vaak stevige pompen, niet al te duur en zonder poespas.