De Violier en De Vlinder,Schiedam

Twee basisscholen in Schiedam, De Violier en De Vlinder, zijn al jaren buren, elk met een eigen identiteit en bestuur. Al langere tijd waren er plannen voor nieuwbouw, en een groenblauw schoolplein stond hoog op het verlanglijstje van beide scholen. Toen de nieuwbouwplannen concreet werden, besloten ze het plein samen opnieuw in te richten.

Het Idee

Voorheen hadden beide scholen betegelde pleinen met weinig ruimte voor creatief spel. De kinderen en directies wilden graag meer groen en een uitdagende speelomgeving. Directeur Mariska Boer van De Violier en directeur Marc de Lange van De Vlinder bespraken de mogelijkheid om samen een nieuw schoolplein te creëren. Dit leidde tot het idee om één gezamenlijke, groene en creatieve buitenruimte te maken.

Voorbereiding

De kinderen werden vanaf het begin betrokken bij het ontwerp van het nieuwe plein. Door het maken van maquettes verbeelden de kinderen hun ideale schoolplein, met elementen zoals een voetbalveld, zandbakken, bruggetjes en ruimte voor water en groen. Veel van hun ideeën zijn terug te zien in het uiteindelijke plein.

Het ontwerp

Na het verzamelen van de ideeën, werden twee aanbieders schetsen gevraagd en uiteindelijk werd gekozen voor de leverancier van speeltoestellen Boerplay die samenwerkte met hoveniersbedrijf Kees de Bruin B.V. Het team van school, bestaande uit docenten van beide scholen, gaf feedback op het schetsontwerp, waarna het definitiefontwerp werd uitgewerkt. Een eerste belangrijke stap was het verwijderen van het hek tussen de twee schoolpleinen waardoor één gezamenlijke speelruimte ontstond. Een belangrijk element in het ontwerp was naast meer groen ook wateropvang en zichtbaar water.
In de zomer van 2021 startte de aanleg van het groenblauwe schoolplein. De kinderen hielpen met het verwijderen van de tegels, die allemaal hergebruikt werden voor onder andere stapelmuren op het plein. Zo droegen de scholen en de kinderen bij aan het NK-tegelwippen, met 1100 m² verwijderde tegels. Bekijk de ontwerptekening van het schoolplein

Voor

Foto oude schoolplein
© BOERplay

Na

Wateropgave

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe plein is de beek. Als het hard regent wordt niet alleen het hemelwater van het plein hierin tijdelijk opgevangen, maar ook het water van het dak van de school. De Hydrorocks onder de beek nemen een groot deel van het regenwater op. Vanuit de Hydrorocks ken het regenwater geleidelijk wegzakken in de grond.  Zo stroomt er minder water naar het riool. Bij regen wordt een oranje vlag geplaatst, die aangeeft dat kinderen even niet bij de beek mogen komen.

Groen

Het schoolplein kreeg een groener uiterlijk met grasvelden en veel beplanting. Het inzaaien van gras was niet succesvol. Nieuw ingezaaid gras is te kwetsbaar. Dit werd opgelost door het aanbrengen van grasmatten. Voor het onderhoud is een vijfjarig contract afgesloten met de hovenier, die zorgt voor het groot onderhoud en de beplanting.

Voordelen

Het vernieuwde schoolplein biedt een mooie en gevarieerde speelomgeving en is tevens een ontmoetingsplek voor ouders.

De leraren merken dat er leuker gespeeld wordt en minder ruzie is dan voorheen. Ruzie ontstaat vooral als kinderen te dicht op elkaar spelen. Met het nieuwe schoolplein is er voor elk wat wils, waardoor de kinderen zich veel beter vermaken en dat komt de sfeer zeker ten goede.

Educatieve Functie

Het plein biedt ook mogelijkheden voor buitenlessen. Marc volgde een cursus van het IVN Nederland om te leren hoe hij reken- en taallessen buiten kan geven. Ook de docenten van beide scholen volgden een gesubsidieerde training om dit verder te ontwikkelen. De samenwerking met Natuur- en Milieueducatie (NME) biedt extra kansen voor meer buitenlessen. Marc raadt scholen die ook een groenblauw schoolplein willen aan zich te laten adviseren door IVN Nederland en het lokale NME-centrum. Je hoeft het wiel dan niet zelf uit te vinden; deze partijen hebben veel ervaring met milieueducatie voor kinderen.

Conclusie

Het vernieuwde schoolplein is een succes. Kinderen kunnen er op een creatieve en veilige manier spelen. Het project, dat enkele jaren in beslag nam, heeft geleid tot een plek waar zowel kinderen als de gemeenschap nog jarenlang plezier van zullen hebben. Mariska en Marc hopen dat andere scholen geïnspireerd raken door hun project en ook kiezen voor een groenblauw schoolplein.

De directeuren geven als tip een projectleider in te huren die de sponsoring en financiering regelt. “Als directeur doe je het erbij en het kost dan best veel tijd. Een projectleider weet precies wat ‘ie moet doen en dat is veel efficiënter.”

Financiering

De scholen hebben verschillende sponsors gevonden voor het plein. Een deel is met eigen middelen betaald, er is een sponsorloop gehouden en een oud papier inzamelactie georganiseerd. De kinderopvang betaalde mee en verder droegen de gemeente Schiedam, het Hoogheemraadschap van Delfland en de wijk bij. Het De Groot fonds en het Fonds Vlaardingen/Schiedam leverden eveneens een bijdrage.

© BOERplay
© Hoogheemraadschap Delfland
© Hoogheemraadschap Delfland
© Hoogheemraadschap Delfland
© Hoogheemraadschap Delfland
© Hoogheemraadschap Delfland
1
2
3
4
5
6

Wie heeft het gerealiseerd?

BoerPlay
Kees de Bruin B.V.

Toegepaste maatregelen

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Beplanting voor biodiversiteit

Maatregel

Beplanting op een schoolplein zorgt voor een fijne atmosfeer, seizoenbeleving, kleur, geur en smaak.

Lees meer

Gootjes en waterlopen maken water beleefbaar

Maatregel

Een waterloop gemaakt van verschillende open goten geeft urenlang speelplezier.

Lees meer

Hoogteverschillen en verdiepte delen voor tijdelijke waterberging

Maatregel

Een schoolplein met hoogteverschillen creëert verschillende speelzones zeker als de hoogteverschillen gecombineerd worden met speelaanleidingen.

Lees meer

Leefruimte bieden aan bijen en andere insecten

Maatregel

Een groenblauw schoolplein met voldoende schuilplaatsen en voedsel voor bijen en overige insecten draagt bij aan het voortbestaan van bijen en andere ...

Lees meer

Natuurlijke schaduw van bomen

Maatregel

Bomen op een schoolplein zorgen in de zomer voor aangename verkoeling door schaduw op de speelplekken.

Lees meer

Regenwatergebruik

Maatregel

Het regenwater dat op het dak valt kan gebruikt worden voor het doorspoelen van wc's of het besproeien van beplanting.

Lees meer

Speelaanleidingen zoals klimboom, stapstenen, touwbrug, e.d.

Maatregel

Bewegen is goed voor de ontwikkeling van een kind. Juist de afwisseling tussen de schoolse activiteiten en fysiek actief bezig zijn vormen een mooie a...

Lees meer

Wadi om tijdelijk water te bergen

Maatregel

Een wadi is een met grind en zand gevulde greppel of sloot, die water zowel kan vasthouden als kan infiltreren.

Lees meer

Waterdoorlatende (half)verharding

Maatregel

Veel van de verharding op een schoolplein kan vervangen worden door regenwater doorlatende verharding.

Lees meer

Zitranden

Maatregel

Zitranden op een schoolplein kunnen verschillende functies vervullen. Ze kunnen als plek op het schoolplein dienen waar docenten, ouders en kinderen k...

Lees meer
Alle maatregelen
‹  Alle projecten